Ugrás a tartalomra

Megtelt húsvétkor a Nyuszivonat

2024. április 11. csütörtök
A családoknak kedvezett a kerület ünnepi programsorozata
Megtelt húsvétkor a Nyuszivonat

Igazi programdömpinggel várta az önkormányzat és a Klauzál Ház a kerületieket, valamint a szépszámú, máshonnan érkező látogatót a húsvéti hétvégén. Az ünnepi programsorozat szervezői nagyszombaton Budafokon, húsvétvasárnap Budatétényben, húsvéthétfőn pedig Nagytétényben várták az érdeklődőket.

Nagyszombaton, Budafokon három helyszínen zajlottak a programok. A Magdolna Udvarban változatos tematikájú kézműves-foglalkozások voltak, amelyek mellett tárlatvezetéssel meg lehetett tekinteni az aktuális kiállításokat is. Budafok-Felsővárosban, a Veréb utcában található Barlanglakás Emlékmúzeumban egy rendkívül izgalmas, tematikus tárlatvezetéssel várták a családokat. Az igazi kuriózumként működő múzeumban többek között arról is lehetett ismeretterjesztő előadást hallani, hogy az efféle föld alatti otthonokat először a török elől bujkálók építették, pontosabban vájták ki a hegyoldalból. A XIX. századra viszont már a legszegényebb rétegek is ilyen föld alatti lakásokban éltek. Főként Budatétényben létesítettek pincelakásokat, amelyek 3-4 méter széles árkok voltak, és fával, földdel, kövekkel fedték le azokat – ismertette tárlatvezetőként a régmúlt körülményeit Appel Péter tárlatvezető.

Mindeközben a múzeum udvarán, a kézműves-foglalkozásokon számos tojásfestő fortélyt tudott elsajátítani a lelkes gyermeksereg. A szombati harmadik helyszín a DunFok Szabadidőpark volt. Itt – egyebek mellett – egy kertmozis programon is részt vehetett a közönség: a Nyúl Péter című filmet vetítették. A játszótér mellett állatsimogató várta a legkisebbeket, találkozhattak a gyerekek báránnyal, kecskegidával, és a csincsilla nyulak is osztatlan sikert arattak a kicsik körében. A helyszínek között ingyenes kerekes kis vonat („Nyuszivonat”) szállította a közönséget. A vagonokban jelmezes nyuszilányok programfüzetekkel informálták a vendégeket, és minden gyermeknek jutott csoki nyuszitojás is.

A budatétényi programokban központi szerepet játszott a Klauzál Ház, ahol különböző, húsvéthoz köthető hagyományőrző tematikus játékokkal várták az odalátogató családokat. Ezek között akadtak ismeretterjesztő és ügyességi játékok, kézműveskedés, amit bábelőadás is kísért. – A Klauzál Ház egyébként is fontosnak tartja, hogy ne csak az intézményeiben kínáljon programokat, hanem a lehetőségekhez mérten „belakja” a kerületet is. Ezen elvek mentén szerveztük meg a húsvéti programkavalkádunkat is Nyuszi a vonaton címmel. Ennek jegyében három napon át, szombaton, vasárnap és hétfőn különböző külső helyszíneken, illetve saját intézményeinkben is családi programokkal készültünk – mondta el Gazdik István, a Klauzál Ház igazgatója, majd így folytatta:

– A másik két helyszín pedig a Baptista Közösségi Ház, illetve a református iskola és a Spar közötti kis terecske volt. Az előbbiben kézműveskedés és kerekítő foglalkozás zajlott. Az utóbbi egyféle mondókás, verses – óvodáskorúak számára elfoglaltságot kínáló – tematikus programmal várta az érdeklődőket. A Spar előtti téren pedig egy kültéri játszópark révén igazi közösségi tér jött létre a kicsinyeknek, de a szüleiknek is.

A hétfői napon viszont már Nagytétény volt a helyszín, ahol a Cziffra György Közösségi Színtér, a Szelmann Ház és a Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótér várta az érdeklődőket. Az utóbbiban húsvéti népszokásokat elevenítettek fel, például kukoricát morzsolhattak a gyerekek, és ismerkedhettek a kukorica különféle felhasználásával. A színtérben különféle tematikus programok és vetítés volt, a Szelmann Ház udvara pedig ezen a napon a már említett állatsimogatónak adott otthont.

(Pósa Károly)